Artikels

Training

Fietsen is om de conditie te verbeteren!

Training
Als je wil gaan fietsen om je conditie te verbeteren of gewoon wat wil sporten. Er zijn verschillende soorten fietstrainingen.

Duurtraining:
Men kan pas van duurtraining spreken als je minimum voor 20 minuten aan het fietsen bent met een intensiteit van 60 à 80 procent. Duurtraining is ideaal voor mensen die net beginnen met fietsen, alsook voor profwielrenners die hun uithoudingsvermogen willen vergroten. Of voor de recreatieve fietser die graag wat wil afvallen door wat calorieën te verbranden.

Een beginnende fietser die 45 minuten aan een redelijk comfortabel tempo fietst verbrand evenveel calorieën als een professionele wielrenner die een rit van 180 km moet rijden.

Duurtraining is een effectieve manier om het lichaam aan te zetten om vetten te verbranden dit wel wanneer men met een lage intensiteit ongeveer 50 procent aan het fietsen is.

Intervaltraining:
Het basisprincipe van deze trainingsmethode zijn intensieve fysieke inspanningen, gevolgd met korte pauzes. Op die manier kan je langer doorgaan aan een hoog inspanningsniveau. Een intervaltraining bestaat uit herhalingen die vaak reps worden genoemd. Deze reps zijn de herstelperiodes.

Veel fietsers denken dat wanneer ze interval trainen dat ze dan zo hard mogelijk moeten proberen fietsen, dan te  rusten en dan weer te fietsen. Dit is echter niet de juiste manier. Rij niet zo hard als je kant aangezien je anders maar enkele keren de oefening kan herhalen. Je moet de juiste intensiteit vinden zodat je minimum 5 keer je oefening kan herhalen. Dus  8 herhalingen op zo een  80 procent van je kunnen tegenover 2 herhalingen op de top van je kunnen werken veel effectiever. Ook moet je weten dat rust niet wil zeggen dat je moet stilstaan. Je schakelt gewoon naar een kleine versnelling.